Voor kinderen tot en met 18 jaar is elke 6 maanden een controle geadviseerd.
Bij sommige kinderen is dit zelfs elke 3 maanden, afhankelijk van de mondhygiëne en het risico op gaatjes.

Bij volwassenen adviseren we ook elke zes maanden een controle uit te voeren.
In sommige gevallen is het risico op gaatjes en tandheelkundige problemen zo klein, dat eenmaal in het jaar voldoende zal zijn.

Jazeker er kunnen gaatjes in het melkgebit ontstaan, het is ook heel verstandig om ze te behandelen. Kleine gaatjes worden snel grote gaatjes en dan kan er kiespijn of tandpijn ontstaan. Op dat moment is het vaak niet meer mogelijk het zieke tandje of kiesje te behouden. Het trekken van een kies is voor een klein kind erg vervelend en hierdoor kan een kind bang worden van de tandarts.

Om gaatjes tijdig te signaleren worden daarom ook bij kinderen regelmatig röntgenfoto’s gemaakt. Melkkiezen hebben ook als functie dat ze ruimte vrijhouden voor de opvolgers, de blijvende kiezen. Als er vroegtijdig melkkiezen verloren gaan ontstaat er vaak ruimtegebrek voor het blijvende gebit. Het komt regelmatig voor dat daarom een slotjesbeugel nodig is.

Mocht een kind lastig te behandelen zijn in de reguliere tandartspraktijk, dan kan er besproken worden op het kind door te sturen naar een gespecialiseerde praktijk voor kindertandheelkunde.

In theorie zou dit niet uit moeten maken.
Als met een gewone borstel op de juiste manier gepoetst wordt, maakt deze net zo schoon als een elektrische borstel.

Echter zien we in de praktijk, dat een elektrische borstel veel meer plaque weg haalt van de tanden, zelfs als deze niet helemaal op de juiste manier gebruikt wordt.

Uiteindelijk zal het ook aan de patiënt zelf zijn welke methode ze het fijnste vinden om het gebit mee schoon te maken.

Mocht de mondhygiëne niet optimaal zijn, en de tandarts heeft dit gezien tijdens uw bezoek, dan kan het zijn dat er wordt geadviseerd om door de preventieassistente poetstips te worden gegeven, zodat u uw gebit nog beter kan verzorgen.

Wij raden aan uw kind mee te nemen naar de controle afspraak vanaf 1 jaar. We gaan proberen in de mond te kijken vanaf twee jaar. Als ze 3 jaar oud zijn mogen ze alleen in de stoel maar bij een ouder op schoot mag ook.

Nee, beter even niet. Het gebit heeft al genoeg te verduren. Het is al moeilijk genoeg om het goed schoon te houden. Hier wordt tijdens de beugelbehandeling heel erg goed op gelet. Een beugel is soms nodig om je tanden mooi recht te zetten en dan moeten ze er ook mooi wit uitzien als de behandeling klaar is.

Neen, het is echt beter van niet. De kans dat er onbedoeld slotjes los komen te zitten wordt vergroot. Dit zorgt ervoor dat de beugelbehandeling langer duurt dan nodig is, wat weer een grotere belasting vormt voor de tanden en kiezen.

Niet per se, wij vervangen oudere amalgaam vullingen als we zien dat er cariës onder de vulling zit, of als er een barst in de vulling waarneembaar is.

Ook ontstaan er bij oudere amalgaam vullingen soms kiertjes of spleetjes tussen de vulling en de kies. Als hier sprake van is moet de vulling vervangen worden.
Dit doen wij ook, mocht u een medische reactie hebben van de oude amalgaam vullingen.